Fortsätt till huvudinnehåll

Portföljteori

Portföljteori - Koncentrerad portfölj Funderar på lite portföljteori och tänkte dela med mig av mina tankar och hur jag ser på saken. Jag förespråkar och följer en koncenterade portfölj, jag ser ingen anledning till att diversifiera med 30 innehav eller flera för den delen. Vad är då anledningen till det? 1. Jag kan lika gärna äga en fond i så  fall. 2. Risken minskar inte i takt med antalet innehav. 3. Risken ökar i takt med flera innehav. 4. Risken ökar för medioker avkastning. 5. Diversifiering makes no sense if you know what yo´re doing 6. Diversifiering är en hedge mot okunskap. Är du påläst och vet hur du värderar bolag finns ingen anledning till att äga 50 bolag. 7. Det finns helt enkelt inte såpass många bra företag att äga. 8. Lista dina 50 bolag den bästa investeringen i toppen och den sämsta längst ned. Varför ska du nu rimligen investera lika mycket i bolag nummer 50 som bolagen på topp 10? Det är ungefär lika logiskt som att sälja hela startelvan i Barca för att ersätta de

Kambi Analys

$Kambi
Kambi Analys

Kambi Group - Wikipedia

Kambi (210 KR)
Kambi är en ledande och oberoende underleverantör av ovanstående.

Kambi växte ursprungligen fram ur Kindred och börsnoterades år 2103. Vad erbjuder Kambi?

Kambi erbjuder primärt sin tjänst åt live betting, men på senare år har dem även börjat erbjuda sin tjänst till fysiska spelbutiker.

Skalbarhet

Hur tjänar dem pengar?
Kambi tjänar sina pengar såvitt jag förstår via en ersättningsmodell enligt följande.
10% av insättning, minus vinst, minus skatt.


Intjäningsförmåga
Kambi har sedan år 2014 gått med vinst.
Vinstmarginalen har legat kring 10% under 7 år.

Kambi återinvesterare mycket av det intjänade kapitalet vilket påverkar resultatbilden, under tidigare år har Kambis vinstmarginal varit högre än i dagsläget. På sikt kan Kambi förhoppningsvis förbättra marginalerna ytterligare. 

Konkurrenter
Kambis affärsidé är inte på något vis unik det finns flera aktörer några av dessa har jag klippt in nedan. Huvudkonkurrenten är SBTech, det är dem som dominerar marknaden. En annan konkurrent är företagen med interna oddsavdelningar, såsom  vi har fastställt tidigare i detta inlägg är detta kostsamt men det ger bettingbolaget en frihet i sin prissättning, kundupplevelsen och i sitt erbjudande. 


Framtidsutsikter för betting marknaden i USA.
I maj 2018 föll ett domslut som lyfte ett nästan 30 årigt förbud mot sportbetting. Ansvaret överlämnades nu istället åt respektive stat huruvida sportbetting ska eller inte ska vara legaliserat i staten. På den korta tiden utav 18 månader (års rapport 2019) har 20 stater tillåtit sportbetting. (Enligt en separat sida som jag har funnit anges det att enbart 17 stater tillåter sportsbetting).
Det som också talar för Kambi är att de satsar hårt på denna marknaden under 2019 etablerade dem ett lokalt kontor i Philadelphia. 
På ett investeringsevent sponsrat utav Morgan Stanley, uppskattade personal från MGM Resorts, Hard Rock och Mohegan Sun att USA marknadens totala omsättning år 2025 förväntas nå $7-8 miljarder. År 2019 omsatte denna $833 miljoner. Detta är alltså en potentiell ökning om 1000% på fem år enbart i USA.

Morgan Stanley  presenterar på samma event ett bullish case där samtliga stater i USA har legaliserat sportbetting förväntas marknaden kunna omsätta $15 miljarder, worst case scenariot är om bara 22 delstater deltar så förväntas marknaden omsätta $2,5 miljarder. Även i worst case scenariot är detta en ökning om CA 300% vilket är en markant ökning hur man än vänder och vrider på det.

Indian Gaming Regulatory Act of 1988

Denna folkgrupp är intresserade utav att erbjuda sportsbetting och Kambi har idag avtal på plats med Mohegan Gaming & Entertainment (MGE) i Connecticut och Seneca Gaming Corporation i staten New York.

I Kaliforninen och Florida har stammarna skapat en koalition och tagit initiativ för att skapa ett form av statligt monopol där dem äger ensamrätt på sportbetting i staten. I och med att Kambi redan har lyckats ingå avtal med två etablerade aktörer har dem bevisligen en modell som lämpas och uppskattas av stammarna. 


Framtidsutsikter för hela globala marknaden
Tittar vi istället på den globala marknaden förväntas denna växa med ett CAGR om 11% år 2020-2024, tillväxten blir $144,44 miljarder på den globala marknaden. 


Riskfaktorer
1. Kambis tillväxt förlitar sig på deras förmåga att utveckla och sälja konkurrenskraftiga produkter och tjänster. I och med att marknaden mognare kan konkurrenter och prispress som påverkas marginalerna påverka Kambi negativt.

2. En stor faktor för Kambis potentiella tillväxt är USA, om USA inte tillåter sportsbetting i flera stater påverkar detta givetvis tillväxten i Kambi.

3. Länders lokala regler kan påverka Kambi negativt med kostnader för nya regelverk eller dylikt.

4. Omvärldsfaktorer kan påverka sportbetting (COVID19).

Pilotskolan
Tio av tio i ledningen äger aktier i varierande storlek. Detta är väldigt betryggande för mig som investerare.

Finansiella Nyckeltal


Historisk Tillväxt
Omsättningen har under de senaste fem åren i snitt ökat med 23,67%.
EPS (vinst per aktie) har ökat med 60,27% de senaste fem åren i snitt dock så har företagets EPS de senaste åren minskat. Värt att ha i åtanke är att Kambi satsar stort på tillväxt vilket påverkar vinstmarginalen för företaget.
Equity ökar med 25,36% de senaste fem åren.
FCF ökar med 42,68% de senaste fem åren.


Konservativt Estimat
Med ovanstående tillväxt som grund har jag följande estimat för företaget.
Tillväxten i omsättningen antas år 2020-2024 uppgå till 20%, år 2025-2029 avtar tillväxten och går ner mot 10% istället.
Vinstmarginalen bedöms kunna stiga uppemot 15% allt eftersom att Kambi mognar. 
Detta resulterar i ett FV på 349 kr dvs en uppsida om 66% från dagens kurs.


Bullish Estimat
Tillväxten i omsättningen år 2020-2024 landar på 23% vilket är i linje med nuvarande femårs utveckling för Kambi. år 2025-2029 krymper tillväxten men inte allt för mycket, den hamnar på 20% i våra estimat. 
Vinstmarginalen bedöms fortsatt landa på 15% allt eftersom att Kambi mognar. 
Detta resulterar i ett FV på 611 kr dvs en uppsida om 190% från dagens kurs.OBS, vid räknande på FV (Future Value) tillämpar jag alltid en margin of safety om 20%. Dvs för ovanstående FV kurser ska 20% dras av vilket sänker avkastningen. Detta är en form av hedge mot vår egen dumhet. 


Sammanfattning
Kambi är ett attraktivt case, min enda tveksamhet är hur tillväxten kan hålla i. USA marknaden öppnar upp och spelmarknaden globalt växer generellt vilket talar för att bullish estimatet bör kunna falla ut i framtiden. Med bullish estimatet är Kambi ett väldigt attraktivt case även med en margin of safety. Vid det konservativa estimatet med en margin of safety faller investeringen platt och ger inte en tillräckligt god avkastning över tio år. 

Ett alternativ kan vara att ta en mellanväg dvs ett FV på 480 vilket i så fall ger en avkastning om 182% på 10 år vilket är ruskigt bra. 

Min spontana tanke är att Kambi kan ge den våghalsige investeraren en belöning i framtiden. 


Disclaimer
Jag kan ha fel och det som presenteras i detta inlägg är enbart fakta, tankar, åsikter och funderingar. Estimaten kan således vara fel, jag har bara vädrat min åsikt. Detta ska inte ses som en köprek eller liknande utan detta är bara en enklare genomgång av företaget, livslängden på spel osv.

Jag äger inga aktier i dagsläget.

Källa


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hims & Hers Health Inc

Hims & Hers Health Inc Aktiekurs: $13,58 Ticker: HIMS Bakgrund Företaget grundades år 2017 utav Ander Dudum och Jack Abraham, ursprungligen sålde HIMS produkter som motverkade håravfall och medicin som hjälper mot impotens. År 2019 vart HIMS det näst snabbaste företaget att bli klassat som en (Unicorn), kravet är att företaget ska vara en privat startup, ej börsnoterat och vara värd över 1 miljard dollar.  Företaget är ett så kallat Telehealth company. Telehealth är disrubition av läkemedel, läkarvård och information via data. Detta möjliggör vård, diagnos och hjälp via distans. Fördelen i detta i ett land som till exempel USA är att flera områden i USA är rätt så glesa, detta innebär att om du bor på fel plats kan du med detta behöva resa tre till fyra timmar för att komma i kontakt med en läkare. Lägg därtill faktumet att de flesta förlorar inkomst då detta behöver ske under dagtid, så med en redan dyr sjukvård behöver du även förlora inkomst från arbetet. Statistiken visar att 5

Per Stolt - Dagens Börs

  $NAS Jag brukar inte kritisera andra och deras analyser men detta är en ny form av pump´n´dump version som jag finner riktigt osmaklig: Bakgrund: Per Stolt driver dagensbors och har släppt en analys av Norwegian 9/12. I bifogad bild kan ni se kursreaktionen efter analysen. 7/12 & 8/12 beviljades NAS med dotterbolag konkursskydd och NAS ansöker även om företagsrekonstruktion. 11/12 obligationer konverteras till 245 mln aktier. (Utspädning om 6%) Vart riktar sig kritiken då? Jo den återfinns i analysen & dess brister. Påstående nr 1, värde är irrelevant. Jasså? Jag trodde att det vi som investerare investerar i är framtida kassaflöden och de tillgångarna, såsom varulager, mark, fastigheter etc. Påstående nr 2, tydligen ska AerCap investera i ett sjunkande skepp bara för att det har mer kassa än någonsin? Bifogar en bild som påvisar att AerCap snarare säljer aktier. Varför skulle de sälja för att sedan tillföra kapital? https:// insidescandinavianbusiness.com/article.php?i