Fortsätt till huvudinnehåll

Bostadsköpet är din bästa investering

  Bostad som investering I flertal böcker har jag läst att din bostad är din bästa investering någonsin och att de flesta, till och med de riktigt oerfarna investerarna lyckas även med denna investeringen om de har lite is i magen och bor i bostaden i några år. Jag håller med dem om detta, din bostad är ditt bästa köp någonsin. Prisutvecklingen i Sverige Prisutvecklingen på bostadsmarknaden kan få stora effekter på hela samhällsekonomin. Det visar inte minst finanskrisen, som bröt ut 2008 (läs här) . I många länder hade bostadspriserna då stigit kraftigt under ett antal år. De stigande priserna förde med sig en ökad skuldsättning bland hushållen. Även i Sverige ökade skuldsättningen under denna period. I princip går det att utläsa två parallella trender mot ökad skuldsättning och stigande bostadspriser ända sedan slutet av 1990-talet. Det har dock funnits perioder då prisuppgångarna varit mer måttliga, exempelvis mellan 2007 och 2014. Även sedan slutet på 2017 syns sådana tendenser. Bo

Tankar kring Norweigan Air Shuttle

Norweigan Air Shuttle
Ticker: NAS

Under de senaste månaderna har jag läst en hel del köpanalyser på aktieforum som Aktierakter. Lyckligtvis har inte samma typer av analyser presenterats på Finans Twitter vilket kan tala för att kvalitén på Finans Twitter är något högre än Aktierakter.


Norwegian Air Shuttle – Logos Download

Jag kan inte låta bli att skriva några tankar om alla personer som försöker fånga de fallande knivarna kallat Norweigan Air Shuttle.


Aktiekursen i kursgrafen är inte korrigerad jämfört med spliten som har blivit till i och med alla nyemissioner. Sedan 2018 har det emitterats nya aktier i samma takt som Venzuelas ekonomi går åt skogen.

Lägg därtill att nuvarande ny emissioner ej är redovisade i summeringen hos Börsdata. År 2020 uppgår antalet aktier till 3,65 miljarder!


År 2018 var det 42,49 miljoner aktier. Nu är det närmare 3,65 miljarder. Dvs det är en ohygglig utspädning. Dvs nuvarande aktiekurs omräknat (snittpriset för 2018) motsvarar år 2018 en kurs om 85 nok. En mer korrekt uträkning baserat på snittkursen 2018-12 dvs när nyemissionen var utförd resulterar i att kursen från 2018-12 som var 173 nok motsvarar 2 nok idag med nuvarande utspädning.


År 2019 stod snitt börsvärdet i 12 miljarder nok med CA 128 miljoner aktier. Omräknat till dagens utspädning med nya aktier motsvarar detta en aktiekurs om 4,48 nok.
Lägg därtill att ovan redovisning om aktiekursen 4,48 nok är missvisande då det är "snitt aktiekursen". Denna är ju högre än vad den egentligen borde vara.

Tänk er 12 månader, och under 8 månader är värdet 100/månad. Månad 9 blir det en utspädning 1:10 så månad 9, 10, 11 och 12 är värdet per enhet 10/månad.

Totalen blir 100X8=800 (för de första 8 månaderna)
Sedan blir totalen för resterande 4 månader 10X4=40
800+40=840
Dela på antalet månader 840/12=70

Alltså helt missvisande med en "snittkurs".

Mer rättvisande är kursen från förra året CA 40 nok. Omräknat till dagens utspädning är 2019 kursen "40 nok"=1,4 nok.


Detta är ett sjunkande skepp, mitt tips till er alla, håll er undan!


Jag var rätt aktiv i flertal diskussioner under kraschen i mars-maj, jag försökte avråda personer i diverse forum och förklara läget med utspädningen. Däremot var personerna som jag diskuterade med mindre intresserade av att lyssna och ta åt sig. Kommentarer som "vi hörs nästa år då bjuder jag på en kall öl när mina pengar har 10X" eller kommentarer som detta är ett långsiktigt case. Tänk dig kursen om 24 månader, minst 100 nok!!!


Då till min slutliga fråga, varför huserar man runt på diverse forum om man är så trångsynt att man ej är beredd att ändra åsikt när fakta presenteras mitt framför ögonen på en? Min tes är att man förmodligen har en övertro på sig själv, istället för att inse sina egna brister tror personerna i fråga att dem är den bästa investeraren som har vandrat på denna jord.


Tragiskt nog såhär i efterhand är det många av småspararna som står kvar på perrongen med sina Norweigan aktier som tappar i värde. Jag har sett vissa som uppger siffror som -60%. Trots detta fyller flera av dessa investerare på, då det bara är en tidsfråga innan kursen vänder.

Detta leder mig in på nästa psykologiska aspekt, istället för att acceptera nederlaget går dem ännu djupare in i sin egna påhittade lögn.


Kort och gott. 

- Var öppna för andras åsikter, var villig att ta åt er kritik om era investeringar. Förhoppningsvis kan ni undvika misstag på vägen. 

- Om ett misstag har begåtts, stänga positionen. Sälj aktien och utvärdera vad som gick fel. Köp absolut inte mer aktier dvs gå inte djupare in i ditt egna misslyckade.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Embracer Group Analys

Embracer Group  $ EMBRAC B Föredetta THQ Nordic och numera kallat Embracer Group är belägna i Karlstad. Under namnet Embracer Group återfinns över 160 olika IP's. (IP= Intellectual Property, det är egentligen ett uttryck som används utav spelutvecklare som förklarar att här har vi ett spel, som ingen annan kan skapa för att vi tillverkade det först) Senaste förvärvet - Saber Interactive Under mitten på februari år 2020 förvärvade Embracer Group företaget Saber Interactive. Saber Interactive är en ledande spelutvecklare och utgivare med mer än 600 anställda fördelade på sex kontor. Under 2019 realiserade Saber Interactive cirka 105 miljoner USD i intäkter och 62 miljoner USD i EBIT. Lars Wingefors kommentar. Saber har varit på vår radar länge tack vare deras långa historik med kontinuerligt högkvalitativt arbete. Deras ambitiösa steg mot självfinansierade projekt under senare år har varit särskilt imponerande, i synnerhet World War Z, som sålt mer än tre miljoner titlar. Medan Saber

Storytel Analys

Analys utav Storytel Etablerade i åtta länder Tillväxt i globala ljudboksmarknaden Under det kommande decenniet förväntar sig Storytel att den globala ljudboksmarknaden kommer att växa med cirka 15% årligen - från 40 miljarder kronor till 200 miljarder kronor - och att Storytel kommer att ha en tvåsiffrig global marknadsandel. 2020 Q2 uppgick antalet betalande abonnenter till 1,250,000. Det långsiktiga målet fram till 2023, som presenterades på Storytels Kapitalmarknadsdag i Stockholm den 14 januari, är att bibehålla en genomsnittlig årlig tillväxt (CAGR) för abonnentstocken på 40%, och visa fyra miljoner betalande abonnenter och når en intäktsnivå för streamingen på omkring 5 miljarder kronor under 2023. Ekonomisk tillväxt I detta urklippet ser vi att Storytel ökar omsättningen & share holder equity. Vi ser även att företaget inte är lönsamma. På en femårs period har företaget ökat omsättningen med 67% i snitt. Share Holder Equity har ökat med 83% i snitt de senaste 5 åren.

Kambi Analys

$Kambi Kambi Analys Kambi (210 KR) Kambi är en ledande och oberoende underleverantör av ovanstående. Kambi växte ursprungligen fram ur Kindred och börsnoterades år 2103.  Vad erbjuder Kambi? Kambi erbjuder primärt sin tjänst åt live betting, men på senare år har dem även börjat erbjuda sin tjänst till fysiska spelbutiker. Skalbarhet Hur tjänar dem pengar? Kambi tjänar sina pengar såvitt jag förstår via en ersättningsmodell enligt följande. 10% av insättning, minus vinst, minus skatt. Intjäningsförmåga Kambi har sedan år 2014 gått med vinst. Vinstmarginalen har legat kring 10% under 7 år. Kambi återinvesterare mycket av det intjänade kapitalet vilket påverkar resultatbilden, under tidigare år har Kambis vinstmarginal varit högre än i dagsläget. På sikt kan Kambi förhoppningsvis förbättra marginalerna ytterligare.  Konkurrenter Kambis affärsidé är inte på något vis unik det finns flera aktörer några av dessa har jag klippt in nedan. Huvudkonkurrenten är SBTech, det är dem som dominerar m