måndag 10 augusti 2020

Tankar kring Norweigan Air Shuttle

Norweigan Air Shuttle
Ticker: NAS

Under de senaste månaderna har jag läst en hel del köpanalyser på aktieforum som Aktierakter. Lyckligtvis har inte samma typer av analyser presenterats på Finans Twitter vilket kan tala för att kvalitén på Finans Twitter är något högre än Aktierakter.


Norwegian Air Shuttle – Logos Download

Jag kan inte låta bli att skriva några tankar om alla personer som försöker fånga de fallande knivarna kallat Norweigan Air Shuttle.


Aktiekursen i kursgrafen är inte korrigerad jämfört med spliten som har blivit till i och med alla nyemissioner. Sedan 2018 har det emitterats nya aktier i samma takt som Venzuelas ekonomi går åt skogen.

Lägg därtill att nuvarande ny emissioner ej är redovisade i summeringen hos Börsdata. År 2020 uppgår antalet aktier till 3,65 miljarder!


År 2018 var det 42,49 miljoner aktier. Nu är det närmare 3,65 miljarder. Dvs det är en ohygglig utspädning. Dvs nuvarande aktiekurs omräknat (snittpriset för 2018) motsvarar år 2018 en kurs om 85 nok. En mer korrekt uträkning baserat på snittkursen 2018-12 dvs när nyemissionen var utförd resulterar i att kursen från 2018-12 som var 173 nok motsvarar 2 nok idag med nuvarande utspädning.


År 2019 stod snitt börsvärdet i 12 miljarder nok med CA 128 miljoner aktier. Omräknat till dagens utspädning med nya aktier motsvarar detta en aktiekurs om 4,48 nok.
Lägg därtill att ovan redovisning om aktiekursen 4,48 nok är missvisande då det är "snitt aktiekursen". Denna är ju högre än vad den egentligen borde vara.

Tänk er 12 månader, och under 8 månader är värdet 100/månad. Månad 9 blir det en utspädning 1:10 så månad 9, 10, 11 och 12 är värdet per enhet 10/månad.

Totalen blir 100X8=800 (för de första 8 månaderna)
Sedan blir totalen för resterande 4 månader 10X4=40
800+40=840
Dela på antalet månader 840/12=70

Alltså helt missvisande med en "snittkurs".

Mer rättvisande är kursen från förra året CA 40 nok. Omräknat till dagens utspädning är 2019 kursen "40 nok"=1,4 nok.


Detta är ett sjunkande skepp, mitt tips till er alla, håll er undan!


Jag var rätt aktiv i flertal diskussioner under kraschen i mars-maj, jag försökte avråda personer i diverse forum och förklara läget med utspädningen. Däremot var personerna som jag diskuterade med mindre intresserade av att lyssna och ta åt sig. Kommentarer som "vi hörs nästa år då bjuder jag på en kall öl när mina pengar har 10X" eller kommentarer som detta är ett långsiktigt case. Tänk dig kursen om 24 månader, minst 100 nok!!!


Då till min slutliga fråga, varför huserar man runt på diverse forum om man är så trångsynt att man ej är beredd att ändra åsikt när fakta presenteras mitt framför ögonen på en? Min tes är att man förmodligen har en övertro på sig själv, istället för att inse sina egna brister tror personerna i fråga att dem är den bästa investeraren som har vandrat på denna jord.


Tragiskt nog såhär i efterhand är det många av småspararna som står kvar på perrongen med sina Norweigan aktier som tappar i värde. Jag har sett vissa som uppger siffror som -60%. Trots detta fyller flera av dessa investerare på, då det bara är en tidsfråga innan kursen vänder.

Detta leder mig in på nästa psykologiska aspekt, istället för att acceptera nederlaget går dem ännu djupare in i sin egna påhittade lögn.


Kort och gott. 

- Var öppna för andras åsikter, var villig att ta åt er kritik om era investeringar. Förhoppningsvis kan ni undvika misstag på vägen. 

- Om ett misstag har begåtts, stänga positionen. Sälj aktien och utvärdera vad som gick fel. Köp absolut inte mer aktier dvs gå inte djupare in i ditt egna misslyckade.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Swedencare Analys

       Swedencare $SECARE Swedencare är ett djurhälsovårds företag som utvecklar och säljer OTC premium produkter. Bland annat ProDen, Plaqu...