Fortsätt till huvudinnehåll

Nepa konsultlåda eller SaaS?

 Nepa (85,80 kr) Vilka är Nepa? Nepa grundades i Stockholm år 2006 och är arbetar nu i flera större marknader och kontinenter. Nepa har kontor i Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn, London, Mumbai, New Delhi och New York. Företaget Vad erbjuder Nepa? Nepa omvandlar konsument data till tillväxtmöjligheter. Nepa definierar vad som är viktigast för kunderna och levererar rekommendationer som fokuserar på lönsam tillväxt Nepa arbetar bla åt några av världens mest respekterade varumärken.  Nepa återfinns i 50 länder och är experter inom Market Optimization (MO) som inkluderar Brand Health Management and Tracking, Marketing Mix Modelling, Path to Purchase, Pricning, Campaign Optimization and Innovation Acceleration (IA). Produkterna Brand Health Tracking (En del av Consumer Science Plattformen andel av intäkt 71%, bakas ihop med MMM) Produkten går ut på att utveckla, bibehålla/underhålla varumärket. Här erbjuds användarvänliga surveys för kunderna. Nepa integrerar insikter om varumärket och fö

Facebook

 

$FB
Facebook Analys

static.xx.fbcdn.net/rsrc.php/y8/r/dF5SId3UHWd.svg

Facebook ($267,40)

Facebook är ett tech företag och tillhör FAANG företagen. Facebook är den största av de olika socialmedia plattformarna och innehar en dominant marknadsposition.
Hur tjänar företaget pengar?

"Senator we run ads", för de av er som ej kopplar skämtet är det från ett förhör i senaten utav MR. Hatch som undrade hur Facebook kan tillhandahålla en kostnadsfri produkt till sina användare utan att ta betalt för tjänsten.

Svaret på frågan är alltså att Facebook har reklam på sin sida, mer specifikt har dem reklam som passar dig bättre. Det är alltså närmare bestämt företag likt Disney, Gilette, Kraft Heinz, Zalando och Elgiganten som betalar för att marknadsföra sina produkter på Facebooksidan. 

Warren Buffet är känd för att gilla att äga företag som publicerar tidningar. En liknelse som han gillar att berätta om är  följande. Om du har en stad med två tidningar och den enda tidningen köper upp den andra tidningen. Helt plötsligt har du ett så kallat Consumer Monopoly. Detta ger dig pricing power.

Facebook har en liknande ståndpunkt, nedan diagram redovisar användandet utav Sociala Medieplattformar i USA, notera att 79% använder FB, 32% använder Instagram, 31% Pinterest, 29% Linkedin, 24% Twitter.

Värt att ha i åtanke är att statisten som redovisar nedan inte nödvändigtvis är helt överensstämmande mot användandet i te.x Tyskland, Sverige eller Belgien.


ImageHar Facebook ett Consumer Monopoly?

Enligt mig är monopolet solklart, detta framgår tydligt i de senaste förhören med senaten i USA där dem uttryckligen påstår att Facebook har ett monopol med sina stora tillgångar.
Detta monopolet ger Facebook pricing power då en säljare av en produkt tjänst eller dylikt behöver annonsera för att sälja. Givet blir det mest naturliga alternativet att annonsera på Facebook där mest användare rör sig.


Facebook pixel

Det som skiljer annonser på Facebook mot annonser på gatan, i tidningen eller på tv:n är att annonserna är betydligt mer träffsäkra. Självklart kan du som annonsör rikta in dig mot rätt målgrupp, vill du te.x sälja online betting är nog det bästa alternativet att köra en reklamfilm innan och under ett pågående sportevent på tv:n. Likaså  om du vill nå personer som ska renovera om är det bästa sättet för dig att nå personer som läser någon form av renoveringstidning typ Villaliv.  Men mycket träffsäkrare än så kommer du nog inte att bli, Facebook kan däremot tillhandahålla information till annonsören såsom ålder, intressen, kön, land, stad etc. Ännu bättre blir det med Facebook pixeln, du som företagare kan kopiera in Facebook pixeln på din hemsida.

Det innebär rent krasst och väldigt förenklat att datan spåras är du te.x inne på Zalando och tittar på ett klädesplagg har du nog märkt av att det dyker upp annonser om detta klädesplagg lite här och var. Detta är en pixel som spårar trafiken. Ännu bättre blir det för annonserna, de kan te.x se att du har lagt produkter i din varukorg men sedan lämnat sidan, då kan de köra annonser mot dig och således sälja mer. 

En annan faktor är kostnaden, i genomsnitt kostar det $7 för att nå 1000 personer via tv reklam. Facebook kostar istället $0,25 för att nå samma antal personer. Det är alltså både pricksäkrare då du kan välja vilka personer du vill köra annonser mot och det är också betydligt billigare. För samma annonskostnad som tv reklam kan du nå 28 000 personer på Facebook. En annan fördel för annonsörerna på Facebook är att du som användare kan klicka direkt på annonsen och ofta köpa produkten med ett par knapptryck. Om de annonserar på tv krävs det att du tar fram datorn, surfplattan eller liknande och går in på hemsidan och sedan letar fram produkten. Förmodat tar den ena processen via Facebook 2-3 minuter medans variant nummer två via tv reklam tar minst 5 minuter. I dagens samhälle är vi som människor oerhört lättdistraherade så därav är det viktigt som annonsör att göra det enkelt för kunderna att klicka hem produkten.ImageFlera företag i ett

Facebook äger över 85 företag, varav flertal är riktigt intressanta företag såsom Instagram, WhatsApp, Sanzaru (skaparna av Sonic Boom & spelserien Sly Cooper.), Oculus med flera.

Fördelen med att äga flera företag är att Facebook lyckas samla data vilket är den huvudsakliga tillgången som Facebook äger och kan sälja vidare.

ImageSanzarugames.jpgNya lanseringar

Facebook är inte på något vis stillastående eller nöjda med sin nuvarande position utan siktar på mer tillväxt. Bland annat har dem följande produktlanseringar planerade.


Kassakon WhatsApp
WhatsApp kommer att lansera hälsoförsäkringar och mikro pensionsprodukter på sin plattform, de lanserar även en metod där man kan splitta på en nota i WhatsApp. Facebook har under år 2021 avsikt att lansera finans, handel, utbildning och sociala välfärdssystem som produkter och tjänster.
Som jag förstår det är första fokuset på Indien, Indien har 400 MAU, detta kommer förmodat bli oerhört stort. 
1. Instagram Reel, detta ska fungera som en utmanare mot TikTok som har slagit igenom stort. 

2. Facebook Shops, detta ska agera som en direkt konkurrent mot Shopify. Facebook store kommer att vara en prenumerationsbaserad produkt såsom Shopify, det billigaste utförandet kostar $19/månad. Detta i jämförelse med Shopify är betydligt dyrare då Shopifys enklaste produkt kostar $9/månad.

Jag har själv inte testkört Facebook Shop, men enligt de artiklar som jag har läst är Facebook Shop svårare att starta upp än vad Shopify är.

Som jag förstår produkten är inte tanken att du som internet försäljare antingen ska använda Facebook Shop eller Shopify utan du ska kunna nyttja båda via en form av integration mellan de båda olika tjänsterna.

Marknadspotentialen för detta är givetvis enorm och jag misstänker att Shopify ägare kommer att både försöka använda Facebook Shop och en Shopify store.

3. Spelreleaser Sanzaru och Oculus.
Detta ämnet tänker jag inte dyka in i, men spelmarknaden växer något fruktansvärt (läs analysen om Embracer Group). Potentialen för nya VR spel låter väldigt lovande, att Facebook har satt Oculus och Sanzaru i direkt kontakt med varandra är väldigt lovande. (Sanzaru har lanserat fyra speltitlar på Oculus konsolen tidigare, dvs innan Facebook, men nu intensifieras sammarbetet ännu mer. Personal från Sanzaru kommer att skifta arbetsplats till Oculus kontoret.)


Riskfaktorer
1. Omvärdsfaktorer såsom COVID-19.
2. Tunga aktörer slutar annonsera, detta skär ned på intäkterna såsom sker för närvarande (enligt mig högst tillfälligt).
3. En uppstickare tar platsen som marknadsledare. Tidigare var MySpace överlägsna Facebook och MySpace var arroganta mot Facebook som aktör och såg inte dem som en konkurrent.
4. Sanktioner mot dataspårning införs vilket innebär att datan som Facebook samlar per individ blir sämre och intäkterna påverkas.
5. Världen går under och jag har helt fel.
6. Facebook är stora och utsätts för mycket negativa faktorer såsom när senaten förhör Mark Zuckerberg. Dvs mycket kortsiktiga faktorer som kan sänka aktien temporärt via negativ publicitet.


Vad talar för Facebook då?
1. Intäkterna växer (med undantag för COVID-19 som påverkar de senaste kvartalen)
2. De är innovativa och innehar en marknadsledande position och gör intressanta förvärv.
3. Facebook har ett tydligt monopol, dvs en vallgrav kring intäkterna.
4. Facebook och Instagram har en form av stickyness, alla vännerna är där och lägger upp uppdateringar kontinuerligt. För 15 år sedan fanns det på Hamsterpaj, Myspace, Playahead etc. Marknaden var betydligt mer fragmenterade jämfört med nu.
5. IOT växer.
6. Befolkningen växer och internet blir större och större i länder som tidigare saknade det. Såsom länder i Afrika. Befolkningen får nu tillgång till billigt internet och smart phones som de har råd att köpa till okej priser.


Finansiella NyckeltalTillväxt 
Siffrorna som presenteras nedan avser perioden fram till år 2019.
Dvs 2020 Q1 och Q2 är ej medräknade då dem ger en missvisande bild över tillväxten.Estimat

Jag har valt att förbise påverkan från 2020 Q1 och Q2. Givetvis kommer omsättningen och även vinsten att förmodligen vara något sämre år 2020. Men detta är en kortsiktig påverkan, jag väljer att istället estimera Facebook på normala år med normal tillväxt som bättre speglar deras dagliga verksamhet.

Tillväxt år 2020-2025 estimerar jag till att årligen öka med 20%. Snittet för de senaste tre åren är 36%, och det senaste året 2018 till 2019 låg omsättningstillväxten på 26% vilket enligt mig innebär att estimatet är i underkant så att en felmarginal finns att tillgå.


Vinstmarginalen antas ligga kring 30%, vilket är i linje med vart vinstmarginalen tidigare har legat.


Med allt detta hamnar vi på ett FV om $1020 -20% säkerhetsmarginal innebär ett FV om $816. En enorm uppsida med nuvarande tillväxt som inte verkar sakta ned för närvarande.


OBS, vid räknande på FV (Future Value) tillämpar jag alltid en margin of safety om 20%. Dvs för ovanstående FV kurser ska 20% dras av vilket sänker avkastningen. Detta är en form av hedge mot vår egen dumhet.


Sammanfattning

Facebook är ett tech företag som i huvudsak säljer annonseringsplatser och är i framkant. Facebook har en världsledande position och mycket talar för att dem fortsatt har denna position framöver. 

Nackdelen är att vi inte vet vad som händer om fem år och i en explosiv bransch som Facebook verkar i kan dem inom fem år vara bortglömda för den nya heta trenden på sociala medier. 

Facebok arbetar däremot för att bygga upp sitt varumärke med förvärv vilket är positivt, de breddar således sin affärsverksamhet.

Facebook har även en såpass dominerande plats i världen att de kan köpa upp kommande konkurrenter för att säkerställa sin maktposition.

Disclaimer

Jag kan ha fel och det som presenteras i detta inlägg är enbart fakta, tankar, åsikter och funderingar. Estimaten kan således vara fel, jag har bara vädrat min åsikt. Detta ska inte ses som en köprek eller liknande utan detta är bara en enklare genomgång av företaget och industrin som helhet.


Jag äger  aktier i dagsläget 2020-12-28.
Analysen skrevs 2020-12-28

Källa
https://yourdigitalresource.com/facebook-ads-vs-tv-commercials/
https://www.oculus.com/blog/welcoming-sanzaru-games-to-facebook/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Nepa konsultlåda eller SaaS?

 Nepa (85,80 kr) Vilka är Nepa? Nepa grundades i Stockholm år 2006 och är arbetar nu i flera större marknader och kontinenter. Nepa har kontor i Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn, London, Mumbai, New Delhi och New York. Företaget Vad erbjuder Nepa? Nepa omvandlar konsument data till tillväxtmöjligheter. Nepa definierar vad som är viktigast för kunderna och levererar rekommendationer som fokuserar på lönsam tillväxt Nepa arbetar bla åt några av världens mest respekterade varumärken.  Nepa återfinns i 50 länder och är experter inom Market Optimization (MO) som inkluderar Brand Health Management and Tracking, Marketing Mix Modelling, Path to Purchase, Pricning, Campaign Optimization and Innovation Acceleration (IA). Produkterna Brand Health Tracking (En del av Consumer Science Plattformen andel av intäkt 71%, bakas ihop med MMM) Produkten går ut på att utveckla, bibehålla/underhålla varumärket. Här erbjuds användarvänliga surveys för kunderna. Nepa integrerar insikter om varumärket och fö

Portföljteori

Portföljteori - Koncentrerad portfölj Funderar på lite portföljteori och tänkte dela med mig av mina tankar och hur jag ser på saken. Jag förespråkar och följer en koncenterade portfölj, jag ser ingen anledning till att diversifiera med 30 innehav eller flera för den delen. Vad är då anledningen till det? 1. Jag kan lika gärna äga en fond i så  fall. 2. Risken minskar inte i takt med antalet innehav. 3. Risken ökar i takt med flera innehav. 4. Risken ökar för medioker avkastning. 5. Diversifiering makes no sense if you know what yo´re doing 6. Diversifiering är en hedge mot okunskap. Är du påläst och vet hur du värderar bolag finns ingen anledning till att äga 50 bolag. 7. Det finns helt enkelt inte såpass många bra företag att äga. 8. Lista dina 50 bolag den bästa investeringen i toppen och den sämsta längst ned. Varför ska du nu rimligen investera lika mycket i bolag nummer 50 som bolagen på topp 10? Det är ungefär lika logiskt som att sälja hela startelvan i Barca för att ersätta de

Per Stolt - Dagens Börs

  $NAS Jag brukar inte kritisera andra och deras analyser men detta är en ny form av pump´n´dump version som jag finner riktigt osmaklig: Bakgrund: Per Stolt driver dagensbors och har släppt en analys av Norwegian 9/12. I bifogad bild kan ni se kursreaktionen efter analysen. 7/12 & 8/12 beviljades NAS med dotterbolag konkursskydd och NAS ansöker även om företagsrekonstruktion. 11/12 obligationer konverteras till 245 mln aktier. (Utspädning om 6%) Vart riktar sig kritiken då? Jo den återfinns i analysen & dess brister. Påstående nr 1, värde är irrelevant. Jasså? Jag trodde att det vi som investerare investerar i är framtida kassaflöden och de tillgångarna, såsom varulager, mark, fastigheter etc. Påstående nr 2, tydligen ska AerCap investera i ett sjunkande skepp bara för att det har mer kassa än någonsin? Bifogar en bild som påvisar att AerCap snarare säljer aktier. Varför skulle de sälja för att sedan tillföra kapital? https:// insidescandinavianbusiness.com/article.php?i