Fortsätt till huvudinnehåll

Bostadsköpet är din bästa investering

  Bostad som investering I flertal böcker har jag läst att din bostad är din bästa investering någonsin och att de flesta, till och med de riktigt oerfarna investerarna lyckas även med denna investeringen om de har lite is i magen och bor i bostaden i några år. Jag håller med dem om detta, din bostad är ditt bästa köp någonsin. Prisutvecklingen i Sverige Prisutvecklingen på bostadsmarknaden kan få stora effekter på hela samhällsekonomin. Det visar inte minst finanskrisen, som bröt ut 2008 (läs här) . I många länder hade bostadspriserna då stigit kraftigt under ett antal år. De stigande priserna förde med sig en ökad skuldsättning bland hushållen. Även i Sverige ökade skuldsättningen under denna period. I princip går det att utläsa två parallella trender mot ökad skuldsättning och stigande bostadspriser ända sedan slutet av 1990-talet. Det har dock funnits perioder då prisuppgångarna varit mer måttliga, exempelvis mellan 2007 och 2014. Även sedan slutet på 2017 syns sådana tendenser. Bo

Rovio Entertainment Oyj

 Rovio Entertainment Oyj


Jag har gjort en enklare analys utav Rovio, Rovio är mest kända för Angry Bird IP:et, detta efter att Rovio har börjat bli omtalat på Twitter.
Rovio har de senaste åren ändrat strategi och fokuserar nu in sig på mobilspel F2P, strategi och pusselspel. Företaget har nyligen tillsatt Pelletier-Normand som ny VD. Han kommer från egna ledet och har en god erfarenhet utav att driva företagets gaming segment. 


Med tanke på hur segmentet licensing år 2013 uppgick till 47% av företagets omsättning och vid år 2018 står segmentet bara för 11% är det i min mening en bra idé att lägga mindre resurser på detta segmentet och istället fokusera på gaming segmentet som är det mest framgångsrika segmentet. Typ en M&A strategi eller liknande.Genomgång av de senaste kvartalen
Företaget Rovio har en stagnerande omsättning som har rört sig lite upp och lite ned, detsamma går att säga om vinsten som även den har rört sig upp och ned.Ökad vinst
Företaget Rovio har däremot i de senaste kvartalen ställt om och de har minskat UA kostnaden med 17 MEUR Q1 till Q2, detta föranleder en ökad vinstmarginal vilket i sin tur föranleder en uppvärdering utav bolaget.


Vid en vinstmarginal om 14-15% har vi en uppsida på 20% sett från dagens aktiekurs.
Tillväxt
EPS 2020 Q3 till 2019 Q3 52%
EPS 2020 Q2 till 2019 Q2 11%
EPS 2020 Q1 till 2019 Q1 -33%
2020 Q3 till Q2 16%
2020 Q2 till Q1 50%
2020 Q1 till 2019 Q4 25%
2019 Q4 till Q3 -30%


UA Minskar
Fördelning utav UA investeringarna har minskat väsentligt, detta med anledning utav att vissa spel i kategorin kostar mer att rekrytera spelare till än vad det genererar, dvs det är en form av cash burning process. 
27,5 MEUR (45,1) fördelas enligt följande.

Grow Kategori 56,9%
Angry Birds Dream Blast, Sugar Blast och Small Town Murders

Earn Kategori 43,1% 
Angry Birds 2, Angry Birds Match, Angry Birds Friends och Angry Birds Pop, (dock störst del av kapitalet i Angry Birds 2). Angry Birds 2 har stabiliserat i omsättningen, den varken minskar eller ökar även Angry Birds Friends visar en god stabilitet i omsättningen trots minskad satstning på UA. Två av fyra spel förväntas att fortsätta att minska omsättningen i en långsam och stabil takt (Angry Birds Match och Angry Birds Pop.Kommande uppsidor
1. Rovio har flertal spel under utveckling som ännu ej har släppts till soft launch.
2. Rovio har köpt upp Darkfire Games Studio i Köpenhamn, de döps om till Rovio Copenhagen. Rovio Copenhagen har ett spel på gång som är i soft launc. Rovio Copenhagen stärker Rovios RPG genre mastery sida.
3. Rovio har öppnat upp en ny studio i Montreal i Kanada.
4. Under 2021 släpps en Netflix serie, 40 avsnitt på 11 min. Om detta får en genomslagskraft ökar intresset för Angry Birds.Bonusdelar
Rovio har signerat ett avtal med Topgolf. Golfaren kommer att slå på rangen och målet är likt i spelen att förstöra.
Netflix 2021, under 2021 så kommer 40 avsnitt om 11 min per avsnitt att släppas på Netflix. 
Det finns givetvis en stor potentiell uppsida i detta, mer barn vill spela Angry Birds när de ser serien på Netflix. Tänk The Queen´s Gambit som har fått intresset för schack att skjuta i taket.

Av vad jag kan finna har Rovio enbart ett spel i soft launch, detta återfinns hos Rovio Copenhagen. 

Följande spel i soft launch har avslutats då soft launchen ej var framgångsrik.
Phoenix Rangers
Angry Bird Tennis
Chronicles of Legends


Värdering
I mitt tycke är Rovio konservativt värderat detta till trots den senaste kursrusningen som har varit. Företaget värderas till P/E 18,5, i förhållande till peers är detta väldigt billigt.

41% av företagets börsvärde går att tillskriva ägda aktier i Rovio samt den faktiska kassan. I min mening så betalar du egentligen bara 3,8€ för att få ta del av vinsten på CA 0,5€, resterande 2,67€ går att tillskriva aktierna och de likvida medlen. 

EV/EBIT landar på 10,5, Peers värderas på CA det dubbla. Med EV/EBIT på 10,5 finns det mycket marginal för att saker och ting ska gå åt skogen innan caset blir värdelöst, dvs nedsidan är rätt begränsad enligt mig.Repurchase-Program
Sedan 2018 Q4 har Rovio startat ett repurchase-program, detta signalerar att bolaget inte vet vad de ska göra med pengarna som samlas på hög.
2018 Q4 gick 7% av kassan till återköp av aktier. (Det ter sig inte så tydligt hur detta har påverkat aktiekursen, aktiekursen har rusat till 7,52 i juni 2019, dock tillskrivs denna kursökning ett spelsläpp).
2019 Q4 gick 22% av kassan till återköp av aktier. (Aktiekursen har ökat väsentligt, dock har bolaget bättrat på vinstmarginalerna vilket säkerligen kan motivera kursökningen.

Slutord
Med allt detta sagt ser jag en uppsida på 20% om bolaget lyckas fortsätta med att hålla nere kostnaderna och nå en vinstmarginal om CA 15%. Lyckas det nya förvärvade företaget Darkfire Games Studios nya spel eller något kommande spel att slå igenom och öka omsättningen ser jag en ännu större uppsida. Lägg även till uppsidan i den nya studion i Montreal så kan caset vara rätt så bullish.

Dock kan ju förvärvet av Darkfire Games Studio falla platt, detsamma med Montreal studion. Det finns även en risk att de spelen som är i soft laucnh floppar och aldrig ens släpps för den breda marknaden.

Men trots nedsidan så är värderingen som man köper på idag uppbackat till 41% vilket begränsar nedsidan.


Jag äger inte aktier men funderar på att ta en mindre position dock är jag tveksam då Rovio inte verkar kunna utveckla spel längre, P/E kanske borde ligga på 10-12?

Kommentarer

  1. Mats Qviberg kallade bolaget för "Rövio" när de gick till börsen. Jag lyssnade inte. Jag förlorade lite granna pengar. Han hade rätt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Embracer Group Analys

Embracer Group  $ EMBRAC B Föredetta THQ Nordic och numera kallat Embracer Group är belägna i Karlstad. Under namnet Embracer Group återfinns över 160 olika IP's. (IP= Intellectual Property, det är egentligen ett uttryck som används utav spelutvecklare som förklarar att här har vi ett spel, som ingen annan kan skapa för att vi tillverkade det först) Senaste förvärvet - Saber Interactive Under mitten på februari år 2020 förvärvade Embracer Group företaget Saber Interactive. Saber Interactive är en ledande spelutvecklare och utgivare med mer än 600 anställda fördelade på sex kontor. Under 2019 realiserade Saber Interactive cirka 105 miljoner USD i intäkter och 62 miljoner USD i EBIT. Lars Wingefors kommentar. Saber har varit på vår radar länge tack vare deras långa historik med kontinuerligt högkvalitativt arbete. Deras ambitiösa steg mot självfinansierade projekt under senare år har varit särskilt imponerande, i synnerhet World War Z, som sålt mer än tre miljoner titlar. Medan Saber

Storytel Analys

Analys utav Storytel Etablerade i åtta länder Tillväxt i globala ljudboksmarknaden Under det kommande decenniet förväntar sig Storytel att den globala ljudboksmarknaden kommer att växa med cirka 15% årligen - från 40 miljarder kronor till 200 miljarder kronor - och att Storytel kommer att ha en tvåsiffrig global marknadsandel. 2020 Q2 uppgick antalet betalande abonnenter till 1,250,000. Det långsiktiga målet fram till 2023, som presenterades på Storytels Kapitalmarknadsdag i Stockholm den 14 januari, är att bibehålla en genomsnittlig årlig tillväxt (CAGR) för abonnentstocken på 40%, och visa fyra miljoner betalande abonnenter och når en intäktsnivå för streamingen på omkring 5 miljarder kronor under 2023. Ekonomisk tillväxt I detta urklippet ser vi att Storytel ökar omsättningen & share holder equity. Vi ser även att företaget inte är lönsamma. På en femårs period har företaget ökat omsättningen med 67% i snitt. Share Holder Equity har ökat med 83% i snitt de senaste 5 åren.

Kambi Analys

$Kambi Kambi Analys Kambi (210 KR) Kambi är en ledande och oberoende underleverantör av ovanstående. Kambi växte ursprungligen fram ur Kindred och börsnoterades år 2103.  Vad erbjuder Kambi? Kambi erbjuder primärt sin tjänst åt live betting, men på senare år har dem även börjat erbjuda sin tjänst till fysiska spelbutiker. Skalbarhet Hur tjänar dem pengar? Kambi tjänar sina pengar såvitt jag förstår via en ersättningsmodell enligt följande. 10% av insättning, minus vinst, minus skatt. Intjäningsförmåga Kambi har sedan år 2014 gått med vinst. Vinstmarginalen har legat kring 10% under 7 år. Kambi återinvesterare mycket av det intjänade kapitalet vilket påverkar resultatbilden, under tidigare år har Kambis vinstmarginal varit högre än i dagsläget. På sikt kan Kambi förhoppningsvis förbättra marginalerna ytterligare.  Konkurrenter Kambis affärsidé är inte på något vis unik det finns flera aktörer några av dessa har jag klippt in nedan. Huvudkonkurrenten är SBTech, det är dem som dominerar m