Fortsätt till huvudinnehåll

Bostadsköpet är din bästa investering

  Bostad som investering I flertal böcker har jag läst att din bostad är din bästa investering någonsin och att de flesta, till och med de riktigt oerfarna investerarna lyckas även med denna investeringen om de har lite is i magen och bor i bostaden i några år. Jag håller med dem om detta, din bostad är ditt bästa köp någonsin. Prisutvecklingen i Sverige Prisutvecklingen på bostadsmarknaden kan få stora effekter på hela samhällsekonomin. Det visar inte minst finanskrisen, som bröt ut 2008 (läs här) . I många länder hade bostadspriserna då stigit kraftigt under ett antal år. De stigande priserna förde med sig en ökad skuldsättning bland hushållen. Även i Sverige ökade skuldsättningen under denna period. I princip går det att utläsa två parallella trender mot ökad skuldsättning och stigande bostadspriser ända sedan slutet av 1990-talet. Det har dock funnits perioder då prisuppgångarna varit mer måttliga, exempelvis mellan 2007 och 2014. Även sedan slutet på 2017 syns sådana tendenser. Bo

The Magic Formula Investing

 The Magic Formula Investing - Joel Greenblatt


År 2006 släpptes boken "The Little Book That Beats the Market", boken var ursprunligen tänkt att enbart delas ut till Joel Greenblatts barn för att föra vidare hans egna kunskaper. Dock ändrades hans avsikt under processen då han skrev boken.

Boken vart snabbt en bästsäljare då den är lättläst, rolig och enkel att följa. 

The Magic Formula är en värdeinvesteringsmetod som fokuserar på aktier med high earnings yield och high return on capital. Givetvis såsom med alla olika investeringsmetoder är syftet att slå index, annars är det inte lönt att förvalta sitt egna kapital.


Investeringsmetoden förklarad

Return on Capital(ROIC = EBIT / Investerat kapital
Earnings Yield(EY = EBIT / EV

Själva konceptet kommer jag att bryta ned i summeringen här nedanför.

Första steget är sålla ned antalet bolag till de som är på Large Cap. 
Andra steget är att ranka bolagen, te.x om bolag A har högst ROIC får bolaget rank ett. Sedan sorteras bolagen på EY, hamnar bolag A på rank nr tre så tilldelas bolaget rankingpoäng fyra (ett+tre). Målet är att bolaget ska ha så lågt rankingpoäng som möjligt, det vill säga desto högre rankingpoäng desto sämre.

Sedan gör du om steg ett till två för två till tre olika bolag som läggs in i portföljen, detta sker på månadsbasis. Allt eftersom kommer du tillslut att ha kring 24-36 bolag. När det sedan har gått ett år likviderar du innehaven och börjar om på nytt.Historisk avkastning

I graferna nedan så ser ni hur The Magic Formula har presterat mot index de senaste tio åren samt de senaste 19 åren..
Måttstocken är givetvis att man bör prestera en avkastning om 10% per år, vilket resulterar i 159% avkastning på tio år.


Min syn

Jag är öppensinnad och är alltid öppen för att lära, därav har jag läste Joel Greenblatts böcker och jag häpnas över resultatet givetvis. Det som kan vara en nackdel med metoden är att flera andra investerare prövar denna och att det blir en form av urholkningseffekt, detta har jag dock inget belägg för att det stämmer utan det är närmare en spekulation från min sida.


Hur som helst har jag för avsikt att pröva investeringsfilosofin för att se hur den presterar. Jag kommer därav att sätta av en förhållandevis liten del av min portfölj (4%) i ett separat ISK konto där jag prövar The Magic Formula. 

Mina förväntningar är såklart att vi kommer slå index med denna metoden, det är bevisat över tid. Dock så är jag skeptisk till att en kvantitativ värdeinvestering utan fokus på moat, ledningen, nya släpp/lansering etc ska slå min egna portfölj där jag själv kan cherry picka aktier som jag själv läser på och fördjupar mig i. Men vem vet?


Jag har ingen lång bakgrund som investerar, jag startade ursprungligen år 2017 och fick en avkastning på 10,67% (sålde av för lägenhetköp efter halva året).
35% år 2019 (mitt första riktiga börsår, jag startade i mitten på året)
75% år 2020


Väldigt slarvigt räknat har jag då en avkastning om 40% per år i snittavkastning, dock är det över en längre tid som de olika investeringsfilosofierna får bevisa sig, helst över en period om fem till tio år.

Hur som helst summasummarum så tror jag att vi slår index, dock tror jag att den kvantitativ värdeinvestering kommer förlora mot min egna metod övertid. (Första misstaget från min sida kanske? Det vill säga att jag har en övertro på min egna förmåga?)Kommentarer

  1. Innan du börjar tycker jag du bör ta del av den rätt omfattande forskning som andra redan har gjort oå detta internationellt. Det fungerar inte särskitl bra över tid, sedan boken gavs ut.

    Det har nog sina förklaringar. Investering är inte så pass trivialt att det kan kokas ned i en enkel formel. För mycket kapital skulle då jaga identiskt, det som en dator kan göra. Det är även därför många hedgefonder inte längre fungerar idag. Däremot tror jag man kan se hans principer som en del i en helhet och dra nytta av det.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Embracer Group Analys

Embracer Group  $ EMBRAC B Föredetta THQ Nordic och numera kallat Embracer Group är belägna i Karlstad. Under namnet Embracer Group återfinns över 160 olika IP's. (IP= Intellectual Property, det är egentligen ett uttryck som används utav spelutvecklare som förklarar att här har vi ett spel, som ingen annan kan skapa för att vi tillverkade det först) Senaste förvärvet - Saber Interactive Under mitten på februari år 2020 förvärvade Embracer Group företaget Saber Interactive. Saber Interactive är en ledande spelutvecklare och utgivare med mer än 600 anställda fördelade på sex kontor. Under 2019 realiserade Saber Interactive cirka 105 miljoner USD i intäkter och 62 miljoner USD i EBIT. Lars Wingefors kommentar. Saber har varit på vår radar länge tack vare deras långa historik med kontinuerligt högkvalitativt arbete. Deras ambitiösa steg mot självfinansierade projekt under senare år har varit särskilt imponerande, i synnerhet World War Z, som sålt mer än tre miljoner titlar. Medan Saber

Storytel Analys

Analys utav Storytel Etablerade i åtta länder Tillväxt i globala ljudboksmarknaden Under det kommande decenniet förväntar sig Storytel att den globala ljudboksmarknaden kommer att växa med cirka 15% årligen - från 40 miljarder kronor till 200 miljarder kronor - och att Storytel kommer att ha en tvåsiffrig global marknadsandel. 2020 Q2 uppgick antalet betalande abonnenter till 1,250,000. Det långsiktiga målet fram till 2023, som presenterades på Storytels Kapitalmarknadsdag i Stockholm den 14 januari, är att bibehålla en genomsnittlig årlig tillväxt (CAGR) för abonnentstocken på 40%, och visa fyra miljoner betalande abonnenter och når en intäktsnivå för streamingen på omkring 5 miljarder kronor under 2023. Ekonomisk tillväxt I detta urklippet ser vi att Storytel ökar omsättningen & share holder equity. Vi ser även att företaget inte är lönsamma. På en femårs period har företaget ökat omsättningen med 67% i snitt. Share Holder Equity har ökat med 83% i snitt de senaste 5 åren.

Kambi Analys

$Kambi Kambi Analys Kambi (210 KR) Kambi är en ledande och oberoende underleverantör av ovanstående. Kambi växte ursprungligen fram ur Kindred och börsnoterades år 2103.  Vad erbjuder Kambi? Kambi erbjuder primärt sin tjänst åt live betting, men på senare år har dem även börjat erbjuda sin tjänst till fysiska spelbutiker. Skalbarhet Hur tjänar dem pengar? Kambi tjänar sina pengar såvitt jag förstår via en ersättningsmodell enligt följande. 10% av insättning, minus vinst, minus skatt. Intjäningsförmåga Kambi har sedan år 2014 gått med vinst. Vinstmarginalen har legat kring 10% under 7 år. Kambi återinvesterare mycket av det intjänade kapitalet vilket påverkar resultatbilden, under tidigare år har Kambis vinstmarginal varit högre än i dagsläget. På sikt kan Kambi förhoppningsvis förbättra marginalerna ytterligare.  Konkurrenter Kambis affärsidé är inte på något vis unik det finns flera aktörer några av dessa har jag klippt in nedan. Huvudkonkurrenten är SBTech, det är dem som dominerar m